söndag 8 maj 2016

Chokladtårta med krämig hallonfyllning och ganache


Den här delikata chokladtårtan bakade jag till ett litet kalas, som vi hade för min älskade make när han fyllde halvvägs till 100 för några dagar sedan. Eftersom ingen av oss tycker om vanliga gräddtårtor (vi gillar varken sockerkaka eller vispad grädde) så brukar vi för det mesta välja andra mjuka kakor, typ kladdkaka eller liknande, istället för vanliga tårta till födelsedagsfikat

De få gånger som någon av oss väljer en något mer traditionell tårta, så brukar det oftast bli en tårta med riktigt saftiga bottnar. Den här fantastiskt goda tårtan är saftig och chokladstinn med en len och krämig hallonfyllning i mitten, helt perfekta smaker tillsammans. Det blir en hög och maffig tårta som räcker till ca 12 personer. Om det blir tårta över går det alldeles utmärkt att frysa den, för att ha något gott att mumsa på vid ett senare tillfälle.

Tårtbottnar
2 stycken kakor à 20 cm i diameter   
4, 5 dl vetemjöl                           
4, 5 dl strösocker
1, 25 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakbulver
2 tsk bikarbonat
2 rumsvarma ägg
2, 5 dl rumsvarm fil
2, 5 dl varmt kaffe
1, 25 dl neutral matolja (jag använde rapsolja)
Bakplåtspapper, matfett och lite vetemjöl till formarna

Gör så här: 
Värm ugnen till 175 C. Klipp ut en bit bakplåtspapper som passar i botten av formarna och lägg i dem. Smörj kanterna på insidan av formarna med matfett och stör på lite mjöl. 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop ägg, fil och olja lite lätt. Ha i detta i bunken. Rör om. Tillsätt kaffet. Rör smeten slät. Fördela den i formarna och grädda dem i nedre delen av ugnen i ca 45 - 50 minuter (känn med en provsticka). 

Låt kakorna svalna i formarna under en kökshandduk. Ta loss dem och lägg dem i en plastpåse. Förvara dem i kylen. Gör gärna bottnarna dagen innan tårtan ska monteras för då blir de lättare att dela dem.

Krämig hallonfyllning
250 g hallon (frysta funkar bra)
1 dl strösocker
5 msk vaniljsåspulver
2 ½ dl vispgrädde 
250 g kesella (10 % fett)  eller  2 - 2 ½ dl vaniljyoghurt (3 % fett)

Gör så här:
Blanda hallon och strösocker i en kastrull. Låt det koka ihop på svag värme i ca 5 - 10 minuter, till en tjock sås. Passera blandningen genom en trådsil. Släng kärnorna. Låt hallonsåsen kallna. Rör ner vaniljsåspulvret. Låt det stå i 2 - 3 minuter. Vispa under tiden grädden. Blanda hallonkrämen med grädden och rör ner kesellan eller vaniljyoghurten. (Krämen blir lite lösare om du använder yoghurt men den funkar ändå jättebra att ha som fyllning i tårtan).

Gancache (chokladtryffelsmet)
400 g hackad mörk choklad
2 ½ dl grädde
1 msk ljus sirap  eller  honung 
ca 75 - 100 g rumsvarmt smör

Gör så här: 
Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädde och sirap eller honung i en kastrull. Häll detta på chokladen i bunken. Låt det stå i ca 2 minuter. Rör blandningen slät. Tillsätt smöret i små klickar. Rör tills du har en tjock, glänsande och slät smet. Täck bunken med plastfolie. Låt ganachen svalna i rumstemperatur (gör den gärna dagen innan och låt den stå över natten). 

Montering av tårtan:
Dela varje kaka i 2 lika tjocka bottnar (det ska bli 4 bottnar sammanlagt). Lägg en av bottnarna på ett serveringsfat. Bred på ca 1/3 av hallonfyllningen. Lägg på nästa botten. Bred på 1/3 av hallonfyllningen. Lägg på ytterligare en botten och bred på det sista av fyllningen. Lägg på den sista botten. Täck tårtan och låt den stå kallt i minst 2 timmar. Ta ut tårtan ur kylen. Bred på rikligt med ganache ovanpå och runt tårtan. Ställ sedan tårtan kallt i minst 2  timmar så att ganachen stelnar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.